Artrose

Wat is Artrose?

Artrose is een aandoening van de gewrichten. Een gewricht wordt meestal gevormd door twee botten. Om de uiteinden van die botten ligt een gladde bekleding: het gewrichtskraakbeen. Dit zorgt er voor dat de botuieinden soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.
Artrose is een aandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs geheel kan verdwijnen. De botuiteinden gaan elkaar dan raken. Mede hierdoor ontstaan er ook problemen met het onderliggende bot. Als reactie op de verminderde kraakbeenbescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen. Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieen en wervelkolom. In totaal zijn er meer dan 1,2 miljoen mensen die in meer of mindere mate last hebben van artrose.

Hoe ontstaat artrose?

Artrose kan op verschillende  manieren ontstaan. Bij overbelasting of herhaalde blessures kan het slijtage proces sneller gaan dan normaal. Een andere oorzaak kan gelegen zijn in een afwijking van de stand van bijvoorbeeld het heupgewricht; hierdoor zal de heup sneller slijten.

Wordt de behandeling van artrose vergoed?

Bij artrose in het kniegewricht en het heupgewricht vergoedt de zorgverzekering uit de basisverzekering maximaal 12 behandelingen oefentherapie per 12 maanden. Het genoemde aantal behandelingen is een maximum. In ovlerleg met uw fysiotherapeut of oefentherapeut en eventueel uw verwijzer wordt er bepaalt hoeveel behandelingen er nodig zijn. 

Behandeling

De oefen- en/of fysiotherapeut kan helpen bij problemen als gevolg van knie en/ of heup artrose. Bijvoorbeeld als iemand artrose in de knie heeft en daardoor niet meer naar de supermarkt kan lopen. De therapeut biedt dan oefeningen die vooral gericht zijn op het versterken van de spieren en het verbeteren van spiercoördinatie rondom het versleten gewricht. Door de specifieke oefeningen kan het resterende kraakbeen in optimale conditie gehouden worden. Daarnaast is het uit verschillende onderzoeken gebleken dat het oefenen van de algehele conditie, trainen van de romp stabiliteit (core stability) en het verbeteren van de balans een goed effect heeft op het verminderen van klachten door artrose. 

Realisatie : V13 Internet
Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de gebruik van onze cookies. Meer informatie - Sluiten