Duizeligheid

Duizeligheidsklachten (BPPV of BPPD)

Duizeligheidsklachten kunnen uit verschillende dingen bestaan, vaak is het onduidelijk wat men precies ervaart. Bijvoorbeeld: ik heb een licht gevoel in mijn hoofd, een onvast gevoel in mijn benen, ik heb het idee dat ik flauw ga vallen, of alles draait om me heen. Er zijn drie belangrijke vormen te onderscheiden: draaiduizeligheid, bewegingsonzekerheid en een licht gevoel in het hoofd. Met BPPD of BPPD (Benigne Paroxysmal Positional Vertigo) wordt draaiduizeligheid bedoeld. Dit is een vorm van duizeligheid waarmee wij u op onze praktijk kunnen helpen! 
Bij BPPV vermoedt men (de precieze oorzaak is nog onbekend) dat er loszittende oorsteentjes (statoliet) in het binnenoor door snelle positie veranderingen neerslaan op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Dit creeert een kortdurende overprikkeling van de zintuigcellen en leidt tot draaiduizeligheid. Mogelijke oorzaken hiervan zijn o.a. een autoongeluk, ontsteking, doorbloedingsstoornis in het oor, infecties of degeneratie van het binnenoor.

Kenmerken:

- acute draaiduizeligheid ontstaat bij bewegen (bv bij het overeind komen of gaan liggen)
- zeer heftige vorm van duizeligheid
- duurt kort (minder dan 1 minuut)
- soms ook een misselijk gevoel, hoeft niet
- herhaling van snelle hoofdbewegingen doet de klachten verminderen of verdwijnen

Adviezen:

Als u te maken krijgt met BPPV kunnen enkele aanpassingen in uw dagelijkse activiteiten ervoor zorgen dat de klachten zo minimaal mogelijk aanwezig zijn. Gebruik 's nachts twee of meer kussens. Voorkom slapen op de "aangedane" zijde. Stap 's ochtends rustig uit bed en blijf voor het uit bed stappen een minuutje op de randje van het bed zitten. Voorkom vooroverbuigen om iets op te pakken en het hoofd te ver naar achteren buigen om bijvoorbeeld naar het plafond te kijken. Let op bij de kapper en in de stoel van de tandarts!

Behandeling:

Behandeling van BPPV bestaat uit de Epley manoeuvre. Dit is een repositie manoeuvre waarbij de loszittende oorsteentjes verplaatst worden naar een ander deel van het evenwichtsorgaan en dus niet meer tot overprikkeling van de zintuigcellen leiden. Hierdoor zal de duizeligheid niet meer optreden. De Epley beweging bestaat uit een aantal verschillende posities die steeds kort worden vast gehouden en in elkaar overgaan. U krijgt adviezen mee van uw fysiotherapeut hoe u de dagen hierna met uw klacht moet omgaan. Na 2 of 3 dagen mag u erna starten met huiswerkoefeningen (aan de hand van Brandt-Daroff), dit zijn herhalingsoefeningen van rechtop zittend naar zijlig om ervoor te zorgen dat u klachtenvrij blijft en bent.


Openingstijden

Maandag: 07:00-21:00
Dinsdag: 07:00-21:00
Woensdag: 07:00-21:00
Donderdag: 07:00-21:00
Vrijdag: 07:00-18:00
Zaterdag: 08:00-12:00

Wij zijn telefonisch het beste te bereiken via onze hoofdvestiging op de Zeverijnstraat 6 in Hilversum.
Tel: 035-621 78 16

Onze Nieuwsbrief

Stel direct een vraag

Realisatie : V13 Internet
Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de gebruik van onze cookies. Meer informatie - Sluiten
×

Fysiotherapie Hilversum

Protocol aangaande het Corona virus

Onze zorg gaat door! Met een aantal voorzorgsmaatregelen kan fysiotherapie veilig worden uitgevoerd, zo vragen wij u onder andere een badlaken mee te nemen en een mondkapje op te doen in de praktijk. Daarnaast mag u alleen maar naar de praktijk komen indien u geen Corona-gerelateerde klachten heeft. 

Vragen? Neem contact op met ons per email of bel 035 621 7816

Meer informatie / Afspraak maken