Enkel klachten

Het enkel gewricht bestaat uit drie botdelen: het kuitbeen, scheenbeen en het bovenste sprongbeen. Om het gewricht heen ligt een gewrichtskapsel. Dit kapsel wordt verstevigd door een complex van gewrichtsbanden en pezen, die voor stabiliteit van de enkel zorgen. De voet is te verdelen in drie gebieden: de voorvoet, middenvoet en achtervoet. Voorvoet bestaat uit middenvoetsbeentjes en tenen, de middenvoet bestaat uit het hielbeen en het onderste spronggewricht en de achtervoet bestaat uit het sprongbeen en hielbeen. 

Enkel verzwikking / distorsie

Een enkel verzwikking is een vervelende blessure, welke vaak gerelateerd wordt aan sport maar ook gewoon in het dagelijks leven iemand kan overkomen. Bij een verzwikking klapt de enkel naar binnen door al dan niet contact tijdens het sporten of activiteiten in het dagelijks leven. Hierna wordt pijn aan de buitenzijde van de enkel gevoeld. Soms is er sprake van zwelling en roodheid, maar dit hoeft niet altijd. 
Tijdens de screening en het onderzoek wordt er gekeken of je bij de fysiotherapeut op de juiste plek bent en welk deel van de enkel is aangedaan en in welke mate. Mocht er een indicatie zijn dat er mogelijk een fractuur (breuk) in de enkel aanwezig is, kan het zijn dat de fysiotherapeut u naar het ziekenhuis of de huisarts doorstuurt. Vaak spreken we zoals eerder benoemd van acuut enkelletsel aan de buitenzijde graad I (verrekking), of graad II (ingescheurde enkelband(en)). Hierbij is er mogelijk sprake van beperkingen in het gewricht en of functionele instabiliteit van de aangedane enkel. Er wordt onderzoek gedaan naar de mate van zwelling, naar de beweeglijkheid van de gewrichten in de voet/enkel en aan de buitenzijde van de knie. Daarnaast wordt er gekeken naar de mate van zwelling. 

Achillespees klachten

Achillespeesklachten ontstaan vaak door overbelasting. Deze aandoening wordt ook wel achillespeestendinopathie genoemd. De achillespees is de sterkste pees van het lichaam en is een samengestelde pees van drie kuitspieren (samen triceps surae genoemd). De achillespees lokaliseert zich aan de onderzijde van de kuit, waar hij overgaat naar de hiel. De overbelasting is niet direct een ontsteking, maar een disorganisatie van de cellen. De vezels van de pees lopen niet meer geordend. Als er onvoldoende herstel plaats vindt, kan dit leiden tot scheurtjes of zelfs het knappen van de achillespees. Deze aandoening komt regelmatig voor bij hardlopers, maar ook andere sporters met een loop- of sprong vorm kunnen hier klachten aan krijgen. Gemiddeld zien wij patienten met achillespeesklachten 5 keer gedurende 4 tot 8 weken. Echter is het herstel totaal afhankelijk van herstelbelemmerende factoren en de ernst van de schade van de pees. Mogeljik kunt u een langere herstel periode nodig hebben. 
Voor klachten aan de achillespees werken we regelmatig met echo, EPTE en shockwave. Echo zetten we diagnostisch in en de EPTE en shockwave zijn behandel methodes. Op basis van de echo maken we een inschatting van het te verwachten herstel.
Voor informatie betreffende vergoeding van de verzekering na een operatie en/of trauma moment, klik hier.   

Herstel

...middels fysiotherapie, manueel therapie en oefentherapie

Tijdens de revalidatie zal er bij Sportrevalidatie Hilversum ingespeeld worden op deze beperking in het gewricht en of functionele instabiliteit middels mobilisaties, functionele training (wanneer geindiceerd sport specifiek), taping en oefentherapie. Vaak herstelt een enkel klacht snel, echter is het zeer belangrijk dat de mobiliteit van de enkel geoptimaliseerd wordt voor opbouw van sport of training start. Het doel van de therapie is het verminderen van pijn, verbeteren van mobiliteit en spierfunctie (middels o.a. manueel therapie) en het zo snel mogelijk verbeteren van activiteit. Daarnaast streven we ernaar u zo sportspecifiek mogelijk op te trainen, hetgeen kan betekenen dat we bijvoorbeeld ook op het voetbal veld afspreken voor specifieke training. 

Brace

De therapeuten van Sportrevalidatie Hilversum adviseren regelmatig producten ter ondersteuning van het herstel van uw blessure of klacht. Wij hebben verschillende producten waar we u over kunnen adviseren. Gaat u regelmatig door uw enkel? Bent u instabiel tijdens sporten? Twijfelt u of u nog wel goed uw sport kunt uitoefenen? Wellicht is een enkel brace ter ondersteuning wel iets voor u, neem contact op met een van onze therapeuten voor meer informatie. 

Elastic ankle 1 from cas Eggermont on Vimeo.

 


Openingstijden

Maandag: 07:00-21:00
Dinsdag: 07:00-21:00
Woensdag: 07:00-21:00
Donderdag: 07:00-21:00
Vrijdag: 07:00-18:00
Zaterdag: 08:00-12:00

Wij zijn telefonisch het beste te bereiken via onze hoofdvestiging op de Zeverijnstraat 6 in Hilversum.
Tel: 035-621 78 16

Onze Nieuwsbrief

Stel direct een vraag

Realisatie : V13 Internet
Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de gebruik van onze cookies. Meer informatie - Sluiten
×

Fysiotherapie Hilversum

Protocol aangaande het Corona virus

Onze zorg gaat door! Met een aantal voorzorgsmaatregelen kan fysiotherapie veilig worden uitgevoerd, zo vragen wij u onder andere een badlaken mee te nemen en een mondkapje op te doen in de praktijk. Daarnaast mag u alleen maar naar de praktijk komen indien u geen Corona-gerelateerde klachten heeft. 

Vragen? Neem contact op met ons per email of bel 035 621 7816

Meer informatie / Afspraak maken