Enkel klachten

Het enkel gewricht bestaat uit drie botdelen: het kuitbeen, scheenbeen en het bovenste sprongbeen. Om het gewricht heen ligt een gewrichtskapsel. Dit kapsel wordt verstevigd door een complex van gewrichtsbanden en pezen, die voor stabiliteit van de enkel zorgen. De voet is te verdelen in drie gebieden: de voorvoet, middenvoet en achtervoet. Voorvoet bestaat uit middenvoetrsbeentjes en de tenen, midden voet bestaat uit het hielbeen en onderste spronggewricht en de achtervoet bestaan uit het sprongbeen en hielbeen.

Enkel verzwikking / distorsie

Een enkel verzwikking is een vervelende blessure, welke vaak gerelateerd wordt aan sport maar ook gewoon in het dagelijks leven iemand kan overkomen. Bij een verzwikking klapt de enkel naar binnen door al dan niet contact tijdens het sporten of activiteiten in het dagelijks leven. Hierna wordt pijn aan de buitenzijde van de enkel gevoeld. Soms is er sprake van zwelling en roodheid, maar dit hoeft niet altijd. 

Wat doet de fysiotherapeut? 

Tijdens de screening en het onderzoek wordt er gekeken of je bij de fysiotherapeut op de juiste plek bent en welk deel van de enkel is aangedaan en in welke mate. Mocht er een indicatie zijn dat er mogelijk een fractuur (breuk) in de enkel aanwezig is, kan het zijn dat de fysiotherapeut u naar het ziekenhuis of de huisarts doorstuurt. Vaak spreken we zoals eerder benoemd van acuut enkelletsel aan de buitenzijde graad I (verrekking), of graad II (ingescheurde enkelband(en)). Hierbij is er mogelijk sprake van beperkingen in het gewricht en of functionele instabiliteit van de aangedane enkel. Er wordt onderzoek gedaan naar de beweeglijkheid van de gewrichten in de voet en aan de buitenzijde van de knie. Daarnaast wordt er gekeken naar de mate van zwelling. 

Herstellen middels fysiotherapie, manueel therapie en oefentherapie

Tijdens de revalidatie zal er bij Sportrevalidatie Hilversum ingespeeld worden op deze beperking in het gewricht en of functionele instabiliteit middels mobilisaties, functionele training (wanneer geindiceerd sport specifiek), taping en oefentherapie. Vaak herstelt een enkel klacht snel, echter is het zeer belangrijk dat de mobiliteit van de enkel geoptimaliseerd wordt voor opbouw van sport of training start. Het doel van de therapie is het verminderen van pijn, verbeteren van mobiliteit en spierfunctie (middels o.a. manueel therapie) en het zo snel mogelijk verbeteren van activiteit. Daarnaast streven we ernaar u zo sportspecifiek mogelijk op te trainen, hetgeen kan betekenen dat we bijvoorbeeld ook op het voetbal veld afspreken voor specifieke training. 

Maxfysio

De therapeuten van Sportrevalidatie Hilversum adviseren regelmatig producten ter ondersteuning van het herstel van uw blessure of klacht. Wij hebben verschillende producten op de praktijk liggen die u kunt passen of proberen. Deze producten komen bij Maxfysio vandaan. Een zeer goed bedrijf welke top producten verzorgt voor steun, comfort of om mee te oefenen. Gaat u regelmatig door uw enkel? Bent u instabiel tijdens sporten? Twijfelt u of u nog wel goed uw sport kunt uitoefenen? Wellicht is een enkel brace ter ondersteuning wel iets voor u, neem contact op met een van onze therapeuten voor meer informatie. 

enkel brace


Realisatie : V13 Internet
Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de gebruik van onze cookies. Meer informatie - Sluiten