Heup klachten

Hoe zit de heup in elkaar?

Het heupgewricht bestaat uit 2 botdelen, de kop (op het dijbeen) en de kom (in het bekken). Doordat het heupgewricht een kogelgewricht is kan het alle kanten op bewegen. De heup heeft het tijdens ons leven zwaar te verduren omdat dit de verbinding tussen been en romp vormt. Hierdoor komt er veel druk op te staan tijdens dagelijkse activiteiten en sport. Om de kracht die op de heup komt iets te verlichten zit er op de kop en de kom een stukje kraakbeen, dit veert mee waardoor de kracht makkelijker wordt overgegeven naar de romp.

Pijn in de heup, is dit altijd artrose? 

Indien iemand heupklachten ervaart voelt hij dit vaak aan de zijkant van het bovenbeen, op de plek waar deze het breedste zijn. Soms worden heupklachten ook in de lies of onder de bil gevoelt.

De bekendste klacht aan de heup is artrose. Hierbij is er slijtage aanwezig in het heupgewricht, het stukje kraakbeen op de kop en in de kom verminderd. Hierdoor ontstaat er een irritatie in het gewricht welke pijn en stijfheid van de heup geeft. Een van de mogelijkheden om dit te verhelpen is een totale heupprothese. Hierbij wordt geadviseerd om eventueel vooraf en zeker achteraf fysiotherapie te volgen voor het versterken de spieren.

Heupklachten kunnen ook voortkomen uit een bewegingsbeperking van de rug of het bekken. In het bekken zit het SI-gewricht. Dit is een gewricht tussen het staartbeen en de 2 bekkenkammen. Ondanks dat het SI-gewricht niet veel kan bewegen is het van grote invloed op het bewegen in de heup. Daarom zal uw fysiotherapeut dit gewricht ook altijd onderzoeken als u last van heup en/of rugklachten heeft.

Heup klachten en fysiotherapie 

Heeft uw vragen over Heupklachten?

Via het onderstaande veld kunt u een vraag aan onze fysiotherapeut of specialisten stellen.

Heeft u last van heupklachten? Blijf dan vooral bewegen! Let wel op dat u niet de pijn gaat verergeren. Doe vooral wat gaat! Om een mogelijke oorzaak voor uw heupklachten te vinden maakt u een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten. Tot die tijd kunt u de slingeroefening doen. Hierbij gaat u met uw ‘gezonde’ been op een verhoging staan terwijl u het andere been in de vrije ruimte laat bungelen.

Fysiotherapie bij heupklachten richt zich met name op het mobiliseren van het heup gewricht, maar ook de omliggende gewrichten (SI gewricht in het bekken en de onderrug, mogelijk de knie en/of enkel). Daarnaast wordt gebruik gemaakt van oefeningen voor de diepe buik-, rug-, bil- en beenspieren. Ook kan houdingstherapie een belangrijk item zijn. Manuele therapie is bewezen effectief bij het behandelen van heupklachten. Dit omdat via manueel therapie zeer effectief de beweeglijkheid van heup, bekken en/of onderrug kan worden verbeterd, maar ook omdat de manueel therapeut veel inzicht heeft gekregen over relatie van de heup met de onderrug en bekken. 

Voor informatie betreffende vergoeding van de verzekering na een operatie en/of trauma moment, klik hier.   

Nieuwe heup - heupprothese

Een totale heupprothese is een prothese waarbij de pijnlijke en versleten delen van het heupgewricht worden vervangen: dit zijn de heupkom en de heupkop. De prothese is zo gemaakt dat het lijkt op een natuurlijk heupgewricht. Met de moderne technieken ondervindt 9 op de 10 patiënten tot minimaal 10 jaar na plaatsing van de prothese, de voordelen ervan.

De prothese wordt geplaatst bij mensen die pijn in het dagelijks leven ondervinden aan het heupgewricht door de gevolgen van slijtage, waardoor de kwaliteit van leven flink verbeterd kan worden. Slijtage ontstaat door het ouder worden, maar soms worden er al eerder klachten ondervonden van de slijtage. Veel voorkomende symptomen bij slijtage aan het heupgewricht zijn pijn, stijfheid en het minder goed voort kunnen bewegen. Andere mogelijke redenen om de prothese te plaatsen zijn een gestoorde ontwikkeling van de heup, een ziekte of een trauma.

Na de operatie mag u de dag zelf, of de dag na de operatie weer uit bed om zo snel mogelijk weer in beweging te komen. Na 3 tot 5 dagen mag u weer naar huis toe, om dan te starten met de verdere revalidatie. De revalidatie bij de fysiotherapeut zal vooral bestaan uit het verbeteren van de beweeglijkheid, de stabiliteit, de coördinatie, de kracht, de conditie, het goed leren lopen, sporthervatting en de persoonlijke doelen gedurende ongeveer 4 maanden. Onze expertise op het gebied van behandelingen na operatieve ingrepen, onze specialisaties in manueel therapie en de mogelijkheden tot goede training in de zaal, kunnen een voordeel zijn in de revalidatie na een heupoperatie. 

Liesklachten

Een lies blessure kan vele oorzaken hebben. Vooral sporters die aan sporten doen met wijdbeense of zijdelingse houdingen en bewegingen hebben regelmatig problemen met de lies. Vaak betreft het een overbelastingsklacht van de spieren en pezen die aanhechten in de lies. Dit kan leiden tot een tendinitis beeld (ontstekingsreactie), maar ook kan er sprake zijn van een gehele of gedeeltelijke spierscheur (ruptuur). 

 De spiergroepen die de oorzaak zijn van deze klachten zijn:

  • de spieren die het been naar binnen bewegen (adductoren)
  • de spieren die de heup buigen (iliopsoas en rectus femoris)
  • de rechte en schuine buikspieren

Een chronische liesblessure ontstaat in de regel door overbelasting. Oorzaken van overbelasting zijn:

  • te snel teveel belasten
  • eenzijdige bewegingen
  • grote en langdurige belastingen
  • regelmatig wegglijden bij een zijwaartse beweging
  • combinatie van sport en (zwaar) werk

Liesklachten die het gevolg zijn van overbelasting komen voor in verschillende gradaties:

Graad 1: Pijn treedt op na sportbeoefening, startpijn/ stijfheid ’s ochtends.
Graad 2: Pijn bij warming-up en in verloop van sportbeoefening
Graad 3: Pijn is voortdurend aanwezig tijdens sportbeoefening
Graad 4: De pijn is in het dagelijks leven voortdurend aanwezig

Als je een liesblessure hebt onderga je pijn in je lies, vooral tijdens of na intensief bewegen of sporten. De pijn kan ook uitstralen naar het bovenbeen, en in extreme gevallen van de blessure naar de geslachtsdelen en onderbuik. Ook kan het bovenbeen gespannen aanvoelen. Mannen hebben veel vaker last van liesblessures dan vrouwen. Veel voorkomend zijn liesblessures bij voetballers, maar ook komen deze overbelastingsblessures vaak voor bij ruiters

Ter preventie van liesblessures zijn een goede warming-up en rek oefeningen aan te bevelen. Als je toch een liesblessure krijgt moet je deze ontzien door rust, en vooral rustig beginnen als je toch (rustig) gaat sporten. Ook koelen met ijs (niet direct op de huid) en drukverbanden aanleggen kan helpen. 

Hamstring blessure

Vaak is er sprake van een scheur of verrekking in de hamstring regio. Dit is niet 1 spier maar een groep van verschillende spieren. Door onvoldoende warming-up, overbelasting of onvoldoende core-stability kan een hamstring blessure ontstaan. Vaak is fysiotherapie en spierversterking de oplossing. Zodra de blessure zich voordoet voel je een plotselinge, kramp-achtige pijn. Na een tijdje kan de plek ook zichtbaar worden door een blauwe bloeduitstorting. In ernstige gevallen is een zwelling, of juist een deuk in de spier zichtbaar. Ook voelt de hamstring stijf aan. In het meest extreme geval kan de hele spier ingescheurd zijn. Neem wel je tijd om weer met sporten te beginnen. Er kan een zwakke plek in de hamstring blijven die snel opnieuw geblesseerd kan raken. In extreme gevallen kan een spier helemaal gescheurd zijn. Dan is een operatie noodzakelijk. Ter preventie kan het zinvol zijn om spierversterkende oefeningen te doen. 

Voor de behandeling van hamstringklachten is de duur van het herstel gemiddeld 4 weken en zijn er gemiddeld 6 behandelingen nodig om tot herstel te komen. Hamstringklachten kunnen in ernst verschillen. Houdt u bij ernstige spierscheuringen rekening met een herstelduur die 6 tot 8 weken duurt, alvorens er weer gesport kan worden. Minder ernstige spierscheuringen nemen 3 tot 6 weken in beslag tot sporthervatting. Het herstel is voor jongere sporters vaak sneller. Hoe fitter iemand is voordat de ruptuur optreedt, hoe sneller hij/zij er ook weer van herstelt.

Openingstijden

Maandag: 07:00-21:00
Dinsdag: 07:00-21:00
Woensdag: 07:00-21:00
Donderdag: 07:00-21:00
Vrijdag: 07:00-18:00
Zaterdag: 08:00-12:00

Wij zijn telefonisch het beste te bereiken via onze hoofdvestiging op de Zeverijnstraat 6 in Hilversum.
Tel: 035-621 78 16

Onze Nieuwsbrief

Stel direct een vraag

Realisatie : V13 Internet
Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de gebruik van onze cookies. Meer informatie - Sluiten
×

Fysiotherapie Hilversum

Protocol aangaande het Corona virus

Onze zorg gaat door! Met een aantal voorzorgsmaatregelen kan fysiotherapie veilig worden uitgevoerd, zo vragen wij u onder andere een badlaken mee te nemen en een mondkapje op te doen in de praktijk. Daarnaast mag u alleen maar naar de praktijk komen indien u geen Corona-gerelateerde klachten heeft. 

Vragen? Neem contact op met ons per email of bel 035 621 7816

Meer informatie / Afspraak maken