Hoofdpijn

Hoofdpijn is een klacht waar bijna iedereen wel eens last van heeft, zo'n 20% van de Nederlanders heeft zelfs minimaal één keer per week hoofdpijn. In meer dan 60% van de gevallen is er naast hoofdpijn, ook sprake van nekklachten. De meest voorkomende vorm van hoofdpijn is spanningshoofdpijn, voorkomend bij 45-50% van de totale populatie. De International Headache Society beschrijft een aantal verschillende categorieën hoofdpijn:

  • Spanningshoofdpijn
  • Migraine en clusterhoofdpijn
  • Secundaire hoofdpijnen vanuit een onderliggende aandoening, zoals koorts, infectieziekte, sinusaandoening of, in zeldzame gevallen, een tumor of een meer serieuze ziekte
  • Craniale neuralgieën, aangezichtspijn en andere hoofdpijnen

Spanningshoofdpijn

Deze vorm van hoofdpijn komt over het algemeen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De kenmerken van spanningshoofdpijn kunnen sterk van elkaar verschillen, al zijn er wel een aantal overeenkomsten. De hoofdpijn moet aan minstens twee van de volgende kenmerken voldoen: pijn aan beide kanten van het hoofd, drukkend/klemmend gevoel, lichte tot matige intense pijn en geen verergering bij inspanning. Daarnaast kunnen er nog andere symptomen optreden: pijnlijke en stijve schouders, misselijkheid (zonder braken) en een lichte gevoeligheid voor licht en geluid.

Wanneer iemand minder dan 15 dagen per maand last heeft van deze hoofdpijn, spreekt men van episodische spanningshoofdpijn. Heeft u meer dan 15 dagen per maand last? Dan spreekt men van chronische spanningshoofdpijn.

Oorzaak

De oorzaak van spanningshoofdpijn is onbekend. Er zijn wel meerdere theorieën, echter zijn deze nog niet wetenschappelijk onderbouwd. Eén van deze theorieen is dat de hoofdpijn ontstaat door spierspanning, in combinatie met een verlaagde pijndrempel in de hersenen. Er zijn daarnaast vele (externe) factoren die de hoofdpijn kunnen beinvloeden, zoals bijvoorbeeld stress, spanning, vermoeidheid, oog inspanning, hormonen, geestelijke inspanning en nog velen andere. Het kan dus gezien worden als een multifactorieel probleem.

Behandeling

Veel mensen denken - vaak ten onrechte - dat er 'toch niets te doen is aan de hoofdpijn'. Hun ouders hadden bijvoorbeeld ook al last van hoofdpijn, destijds was er ook niets aan te doen. Andere hebben de hoop opgegeven door tegenvallende ervaringen met medicatie (vaak verouderde varianten en matig werkzaam). Echter zijn er veel ontwikkelingen op dit gebied en zijn er meerdere mogelijkheden!

In het geval van hoofdpijn zijn er over het algemeen twee mogelijkheden: een medicamenteuze behandeling en een behandeling zonder medicatie. In het geval van spier spanningshoofdpijn, komt de medicamenteuze behandeling normaal gesproken op de laatste plaats. Dit omdat het effect vaak gering is en andere opties meer verbetering opleveren.

In het geval van spanningshoofdpijn, is deze effectieve behandeling met name manueel therapie in combinatie met oefentherapie. Uit recent onderzoek komt naar voren dat fysio-/manueel therapie (inclusief oefentherapie) effectief is om de intensiteit, frequentie en de duur van de spanningshoofdpijn te verminderen. Herkent u de kenmerken zoals hierboven beschreven? Twijfel dan niet en neem contact op met een van onze manueel therapeuten! Ook indien u vragen heeft, beantwoorden wij deze graag per mail of telefoon.

Openingstijden

Maandag: 07:00-21:00
Dinsdag: 07:00-21:00
Woensdag: 07:00-21:00
Donderdag: 07:00-21:00
Vrijdag: 07:00-18:00
Zaterdag: 08:00-12:00

Wij zijn telefonisch het beste te bereiken via onze hoofdvestiging op de Zeverijnstraat 6 in Hilversum.
Tel: 035-621 78 16

Onze Nieuwsbrief

Stel direct een vraag

Realisatie : V13 Internet
Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de gebruik van onze cookies. Meer informatie - Sluiten
×

Fysiotherapie Hilversum

Protocol aangaande het Corona virus

Onze zorg gaat door! Met een aantal voorzorgsmaatregelen kan fysiotherapie veilig worden uitgevoerd, zo vragen wij u onder andere een badlaken mee te nemen en een mondkapje op te doen in de praktijk. Daarnaast mag u alleen maar naar de praktijk komen indien u geen Corona-gerelateerde klachten heeft. 

Vragen? Neem contact op met ons per email of bel 035 621 7816

Meer informatie / Afspraak maken