Knie klachten

Instabiliteit of pijn of meniscus

De knie is een gewricht welke wordt gevormd door drie botstructuren, te weten: onderbeen, bovenbeen en de knieschijf. Rond de knie ligt een gewrichtskapsel, dat omgeven wordt door twee banden, die voor zijdelingse stabiliteit van de knie zorgen. Binnen de knie liggen de voorste en achterste kruisband. Zij voorkomen dat het onderbeen naar voren of naar achteren verschuift. Daarnaast voorkomen de kruisbanden dat er bepaalde draaibewegingen mogelijk zijn tussen het onder- en bovenbeen. In de knie bevinden zich ook (tussen het bovenbeen en het onderbeen) de binnen en buiten meniscus. Dit zijn twee halve maanvormige schijfjes van zacht kraakbeen. De menisci vangen schokken van de knie op.

Indien u klachten aan de knie ervaart, bestaan deze klachten vaak uit pijn en/of instabiliteit. De klachten kunnen ontstaan door een ongeval of trauma (bijvoorbeeld een val of een ongelukje op het voetbalveld), maar kunnen ook ontstaan door overbelasting. Knieklachten kunnen variëren van aanhoudende pijn tot een instabiel gevoel, stijfheid of zelfs het blokkeren van de knie. 

Fysiotherapie en knie klachten 

Sportrevalidatie Hilversum ziet veel patienten met knieklachten of knie problemen, maar ook patienten die komen revalideren na een knie operatie. Het team van Sportrevalidatie Hilversum behandeld knie klachten middels het gebruik van hun specialisaties. Sportfysiotherapie is een belangrijke specialisatie voor het behandelen van of revalideren na knieklachten. Maar ook fysiotherapie en manuele therapie worden gebruikt om de knie (en evt. enkel en heup/onderrug) te optimaliseren qua beweging. Daarnaast worden oefeningen en oefentherapie gebruikt om spieren te versterken en balans en coordinatie te verbeteren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van oefeningen in de sportzaal, maar ook van bijvoorbeeld de Compex (een apparaat welke de spieren helpt te versterken, direct na een ongeval of operatie). Heeft u last van uw knie of knieschijf, ervaart u vaak instabiliteit in de knie of heeft u uw knieband verrekt? Neem dan contact met ons op!

Omdat al onze therapeuten Master zijn, of in opleiding tot Master, zijn zij in staat om volgens de laatste evidentie, gericht onderzoek te doen naar de oorzaak van uw knie pijn of meniscus problemen. Op basis van de analyse van de klachten, ontwikkelen we een gericht en specifiek behandelplan om u zo snel mogelijk van de knie klachten af te helpen. Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van u actieve inzet gevraagd. Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Indien geindiceerd wordt er samen met een podoloog en/of gewichtsconsulente gekeken of zij nog iets kunnen bijdragen aan uw klacht. 

Herstel

Het herstel na een knie operatie duurt vaak lang. Zeker omdat ons streven is u zo goed mogelijk weer op uw oude (of zelfs beter!) niveau te krijgen. Gemiddeld zien we patienten met een "normale" knieklacht gedurende 6 weken 7 keer, afhankelijk van mate van pijn, oorzaak van de klacht en andere herstelbelemmerende factoren (leeftijd, stress, lichamelijke conditie). Gemiddeld zien we patienten met knie artrose 12 keer. Revalidatie na een knie operatie duurt gemiddeld een half jaar, ook hier weer afhankelijk van verschillende factoren. Ook zijn er herstelbevorderende factoren waar wij rekening mee houden, denk hierbij aan lichamelijke fitheid, inzet met huiswerk oefeningen, therapie trouw.  
Voor informatie betreffende vergoeding van de verzekering na een operatie en/of trauma moment, klik hier.  

Revalideren na een knie operatie? 

Middels onze jaren lange ervaring wat betreft revalideren na een knieoperatie (zowel nieuwe knie, kruisband of meniscus operaties), kunnen wij u hierin de beste behandeling en begeleiding geven. Wij hebben zeer veel ervaring met knie prothese, zowel hele als halve nieuwe knieen zien wij zeer regelmatig! Middels sportfysiotherapie en oefentherapie wordt vaak het beste resultaat bereikt. De compex en onze vele interessante trainingsmethodes zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk weer op het trainingsveld staat, of bijvoorbeeld weer de trap pijnvrij op kan lopen. Wij zijn dé plek voor uw knie revalidatie na een prothese, VKB operatie, meniscus operatie of kijkoperatie. 

Nieuwe knie / knie prothese

Wanneer er veel slijtage (artrose) in de kniegewricht aanwezig is kan een orthopeed u voorstellen om er een knieprothese in te zetten. Hierbij wordt word het deel van de knie, waar de slijtage zich bevind, vervangen door een prothese. Deze prothese bestaat uit 3 delen, het deel op het bovenbeen, een deel op het onderbeen en een tussendeel wat er voor zorgt dat de knie goed kan buigen en strekken. Na de operatie mag u snel weer naar huis en start de revalidatie bij de fysiotherapeut. Uw fysiotherapeut zorgt er, samen met u, voor dat de knie weer soepel wordt en de benen weer sterker. Mensen met een nieuwe knie prothese kunnen veelal al hun dagelijkse activiteiten weer oppakken. De revalidatie kan 5-12 maanden duren. Na een operatie aan de knie heeft u een chronische indicatie voor fysiotherapie. Indien u na de revalidatie het prettig vindt om bij ons te blijven trainen, kan dit via Fysiofitness of Fysiofitness 60+

Patellofemoraal pijnsyndroom

Het patellofemoraal pijnsyndroom wordt veroorzaakt door irritatie van het kraakbeen achter de knieschijf (patella), soms kan er sprake zijn van irritatie van de musculatuur of zenuwstructuren die een rol spelen bij deze klacht. Dit syndroom kan meerdere oorzaken hebben. Soms bestaan er kraakbeenafwijkingen die zorgen voor de klachten. Daarnaast kan iemand een aangeboren vormafwijking hebben van de knieschijf, waardoor deze niet goed spoort door een groeve op het bovenbeen. De veranderde sporing van de knieschijf kan ook komen door spierzwakte, doorgezakte voeten, verminderde bewegelijkheid van de enkel, heup, bekken, lage rug (hiervoor passen wij manuele therapie toe) en een verminderde rompstabiliteit.

Mensen klagen vaak over pijn rond de knieschijf die toeneemt bij traplopen (met name op), hurken, knielen, lang in dezelfde houding zitten of sport. Daarnaast klagen veel mensen over knarsende geluiden en ervaren sommige mensen een lichte zwelling rond de knie. Gezien de vele verschillende oorzaken is het belangrijk om uit te zoeken waar de klachten door ontstaan. Aan de hand van deze bevindingen wordt er een behandelplan opgesteld die kan bestaan uit: taping voor juiste sporing knieschijf, laten toenemen van beweeglijkheid enkel/heup/bekken/lage rug middels fysiotherapie en manuele therapie, oefeningen om de kracht van de beenspieren toe te laten nemen, core-stability en sportgerichte training. 

Hulpmiddelen

De therapeuten van Sportrevalidatie Hilversum adviseren regelmatig producten ter ondersteuning van het herstel van uw blessure of klacht. Wij hebben verschillende producten op de praktijk liggen die u kunt passen of proberen. Deze producten komen bij 2MBrace vandaan. Een zeer goed bedrijf welke top producten verzorgt voor steun, comfort of om mee te oefenen. Dit is een voorbeeld van een knie brace. We hebben verschillende soorten en maten. De ene geeft een maximale steun (voor bijvoorbeeld een ski vakantie) en de ander geeft een klein beetje support voor de dagelijkse activiteiten. Laat u informeren bij ons op de praktijk! Of vraag uw therapeut ernaar!

Via deze link kunt u een youtube film bekijken over een zeer effectieve en goede knie brace van 2mbrace. 

In onze webwinkel kunt u alvast de producten bekijken en eventuele informatie betreffende maat of type vergelijken.

Openingstijden

Maandag: 07:00-21:00
Dinsdag: 07:00-21:00
Woensdag: 07:00-21:00
Donderdag: 07:00-21:00
Vrijdag: 07:00-18:00
Zaterdag: 08:00-12:00

Wij zijn telefonisch het beste te bereiken via onze hoofdvestiging op de Zeverijnstraat 6 in Hilversum.
Tel: 035-621 78 16

Onze Nieuwsbrief

Stel direct een vraag

Realisatie : V13 Internet
Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de gebruik van onze cookies. Meer informatie - Sluiten
×

Fysiotherapie Hilversum

Protocol aangaande het Corona virus

Onze zorg gaat door! Met een aantal voorzorgsmaatregelen kan fysiotherapie veilig worden uitgevoerd, zo vragen wij u onder andere een badlaken mee te nemen en een mondkapje op te doen in de praktijk. Daarnaast mag u alleen maar naar de praktijk komen indien u geen Corona-gerelateerde klachten heeft. 

Vragen? Neem contact op met ons per email of bel 035 621 7816

Meer informatie / Afspraak maken