Fysiotherapie en het coronavirus

Revalidatie na het virus

Bent u herstellende van het coronavirus, of herstellende na IC opname? Wij kunnen u helpen met opbouw en revalidatie na deze infectie. Na een (langdurige) ziekenhuisopname bestaat de kans op beperkt fysiek, emotioneel en/of sociaal functioneren bij COVID-19 patiënten. Fysiotherapeutische behandelingen kunnen bij deze revalidatie een belangrijke rol spelen.

Klachten die zich kunnen ontwikkelen tijdens en na een ziekenhuis-/IC opname door het coronavirus/COVID-19 zijn onder andere:

 • Verminderde longfunctie
 • Spierzwakte door langdurige inactiviteit
 • Problemen in opbouwen van activiteiten in het dagelijks leven
 • Verminderde uithoudingsvermogen
 • Gewrichtspijn en/of -stijfheid
 • Algehele vermoeidheid
 • Zenuwpijn
 • Ondervoeding
 • Problemen met geheugen, concentratie, overprikkeling en plannen
 • Angst en depressie
 • Posttraumatisch stresssyndroom (PTSS)

We beginnen met een uitgebreide intake samen met u en uw familie. Ook zullen er een aantal testen en metingen worden gedaan. We kijken onder andere naar conditie, spierkracht, ervaren gezondheid, beperkingen in het dagelijks leven en long functie. Daarna maken we een revalidatie traject op maat. Hoe lang en hoe vaak u zult afspreken met uw fysiotherapeut is afhankelijk van uw klachten en uw doel. Ook kan het zijn dat we samenwerken met andere specialisten, zoals huisarts, specialist in het ziekenhuis, psycholoog of ergotherapeut.

Het doel van het revalidatie traject is onder andere: verbeteren kracht en conditie, verminderen vermoeidheid, opbouwen spierkracht, verbeteren het uithoudingsvermogen en verminderen stijfheid van spieren en gewrichten. Daarnaast kan er hulp geboden worden bij blijvende klachten van de luchtwegen met behulp van ademhalingstechnieken die helpen het slijm te klaren en krachtoefeningen van de hulpademhalingsspieren. De eerste 6-8 weken worden er lage tot matige intensiteit fysieke oefeningen gegeven, na deze periode kan er verder worden opgebouwd. Gedurende deze periode zullen wij u ondersteunen bij het geleidelijk weer oppakken van het dagelijks leven.

Sportrevalidatie Hilversum heeft de revalidatie in verschillende fases voor u gemaakt.

Fase 1: Thuis oefeningen doen, waarbij u begeleiding krijgt van onze oefen/fysiotherapeut.
Fase 2: Op de praktijk, terug keren qua conditie en kracht naar het dagelijks leven.
Fase 3: Doelen gericht op uw sport.

Neem gerust contact op voor hulp en vragen!

Revalideren zonder IC opname

Er zijn (en worden) veel mensen opgenomen met het Corona virus op de IC. Maar ook een groot deel van de Nederlanders ziekt het Coronavirus thuis uit, of wordt alleen kortdurend opgenomen in het ziekenhuis (voor bijvoorbeeld extra zuurstof). Helaas kunt u dan ook bovenstaande fysieke klachten ervaren en is behandeling door een fysiotherapeut dus ook dan noodzakelijk! Graag adviseren wij u verder voor wat voor ú de beste optie en behandelstrategie is. Neem contact op voor meer informatie. 

Sporten tijdens een virale infectie?

Er is veel onderzoek gedaan naar het sporten tijdens het hebben van een virale infectie. Bij milde klachten kunnen mensen de nek-regel aanhouden: zijn er alleen symptomen boven de nek (zere keel, hoesten, verkouden), dan kan de persoon zich lichtjes gedurende 10 minuten in gaan spannen. Verergeren de klachten niet? Dan is het veilig en juist herstel bevorderend om licht actief te zijn. Zijn er symptomen onder de nek (algehele malaise, koorts, spijsverteringsproblemen), dan is sporten juist niet aanbevolen. Wacht tot deze symptomen volledig weg zijn voordat je kan beginnen met licht te sporten.


Bronnen:

Behandelprogramma COVID-19 post-IC van De Hoogstraat Utrecht
Halabchi, F., Ahmadinejad, Z., & Selk-Ghaffari, M. (2020). COVID-19 Epidemic: Exercise or Not to Exercise; That is the Question! Asian Journal of Sports Medicine, 11(1). https://doi.org/10.5812/asjsm.102630 Home REACH. (2020, 1 april). Geraadpleegd van https://www.npi.nl/home-reach#lees-meer-over-herstel-na-covid-19-gerelateerde-ziekenhuis-of-ic-opname Mandavilli, A. (2020, 1 april). The Coronavirus Patients Betrayed by Their Own Immune Systems. Geraadpleegd van https://www.nytimes.com/2020/04/01/health/coronavirus-cytokine-storm-immune-system.html Recovering from pneumonia. (2019, 1 november). Geraadpleegd van https://www.blf.org.uk/support-for-you/pneumonia/recovery KNGF-standpunt Fysiotherapie bij patienten met COVID-1

Openingstijden

Maandag: 07:00-21:00
Dinsdag: 07:00-21:00
Woensdag: 07:00-21:00
Donderdag: 07:00-21:00
Vrijdag: 07:00-18:00
Zaterdag: 08:00-12:00

Wij zijn telefonisch het beste te bereiken via onze hoofdvestiging op de Zeverijnstraat 6 in Hilversum.
Tel: 035-621 78 16

Onze Nieuwsbrief

Stel direct een vraag

Realisatie : V13 Internet
Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de gebruik van onze cookies. Meer informatie - Sluiten
×

Fysiotherapie Hilversum

Protocol aangaande het Corona virus

Onze zorg gaat door! Met een aantal voorzorgsmaatregelen kan fysiotherapie veilig worden uitgevoerd, zo vragen wij u onder andere een badlaken mee te nemen en een mondkapje op te doen in de praktijk. Daarnaast mag u alleen maar naar de praktijk komen indien u geen Corona-gerelateerde klachten heeft. 

Vragen? Neem contact op met ons per email of bel 035 621 7816

Meer informatie / Afspraak maken