Rugklachten 

Rugklachten is een van de meest voorkomende klachtenbeelden in de Nederlandse gezondheidszorg. Uit onderzoek weten we dat bijna elke volwassenen ooit eens te maken krijgt met een episode van lage rugklachten. De rug geeft snel klachten, want het is een zeer belangrijk onderdeel van het lichaam. Indien u rugklachten of spit ervaart, zal het lichaam hier overal op reageren. De rug is opgebouwd uit 34 wervels welke met elkaar verbonden zijn door tussenwervelschijven (discus). Door de wervels heen loopt het centrale zenuwstelsel, het ruggenmerg. De rug is dus, naast een belangrijk mobiliteits stuk, ook een beschermer van het ruggenmerg. 

Sportrevalidatie Hilversum

Sportrevalidatie Hilversum is aangesloten bij het Rugnetwerk en gebruikt de behandelprotocollen van Fysiotopics

Voorlichting rug pijn

Via een video willen we u graag meer informatie geven over uw rugklachten. 

Pijn in de rug 

Rugklachten komen veel voor; ongeveer 80% van de volwassenen heeft wel eens last van een zeurende of stekende pijn, mogelijk met uitstraling naar bil of been. Soms wordt de term spit genoemd. De pijn in de onderrug ontstaat vaak door overbelasting, denk hierbij aan zwaar tillen, verkeerde beweging maken, veel bukken enz. Het is niet altijd duidelijk waarom iemand last krijg van de onderrug. Stress kan een negatieve factor zijn, maar met name verminderde coördinatie en kracht in de diepe buikspieren speelt vaak een rol. 

Fysiotherapie en manuele therapie wordt door onze specialisten ingezet bij behandeling van lage rugklachten. Vaak wordt ervoor gekozen om na dit traject door te gaan met oefentherapie. Deze wordt gericht op de diepe buik- en rugspieren, het verbeteren van de zogenaamde 'core'. Zo proberen we recidive tegen te gaan. Indien u een zittend of staand beroep hebt, wordt vaak een consult aangevraagd bij onze oefentherapeute Cesar om uw (werk)houding ook te verbeteren. 

De meeste lage rug klachten verdwijnen binnen zes weken vanzelf, echter keren vaak de klachten weer terug. in de acute fase van de klachten is het belangrijk om te blijven bewegen, u ontvangt dan van ons advies over houding en beweging. 

Herstel

Klachten aan de onderrug komen veel voor. Bij acute lage rugklachten zien wij de patient regelmatig herstellen in 5 bezoeken gedurende 4-6 weken. Soms noemt de huisarts een acute rug klacht spit. Bij landurige en/of gecompliceerde klachten van de rug gaan we richting 7 bezoeken gemiddeld in 2 a 3 maanden. Dit zijn meer de chronische klachten. Het herstel na een rug operatie of hernia operatie duurt langer, gemiddeld 3 tot 6 maanden. 
Er zijn verschillende herstel belemmerende factoren die invloed hebben op het herstel van de rug klacht, denk hierbij aan oorzaak van de klacht, stress, drukte op het werk, lichamelijke conditie en/of de mate van pijn. Daarnaast is de periode dat u al klachten heeft ook van invloed. 
Voor informatie betreffende vergoeding van de verzekering na een operatie en/of trauma moment, klik hier.   

Hernia in de onderrug

Alle rug wervels (met uitzondering van de eerste twee halswervels) zijn met elkaar verbonden aan elkaar door een tussenwervelschijf. Deze tussenwervelschijven bestaan uit een elastische kern en een vezelige ring en zijn als het ware de schokdempers van de rug. Hierdoor kunnen de wervels zich makkelijker bewegen ten opzichte van elkaar en grote krachten opvangen. Bij een hernia is er sprake van een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan aan verschillende zijden van de tussenwervelschijf gelokaliseerd zijn. Afhankelijk van de locatie, kan deze uitstulping op een (deel van de) zenuw drukken, waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan. Deze pijnklachten kunnen gevoeld worden in de rug en/of uitstralend in een been. Andere mogelijke symptomen zijn tintelingen, een doof gevoel in delen van de huid, toename van klachten bij hoesten, niezen en persen en mogelijk verlammingen in één of meerdere spiergroepen.

De kans op spontaan verdwijnen van de pijn is na 6 weken ongeveer 50%, na 3 maanden 70% en na 6 maanden 80% en na een jaar 95%. 

Een hernia is zeer goed te behandelen. De fysiotherapeuten van Sportrevalidatie Hilversum gebruiken verschillende specialisaties voor behandeling van een hernia. Manuele therapie wordt vaak ingezet, evenals neurodynamica technieken. Daarnaast is gebleken uit verschillende onderzoeken (en uit onze ervaring) dat oefentherapie gericht op diepe buik- en rugspieren zeer belangrijk is. Door de combinatie van behandelingen op de behandelbank, gecombineerd met 'core' oefeningen en houdingsadvies, ervaren wij dat onze patiënten steeds minder klachten gaan ervaren. Een hernia kan zich op ieder niveau in een wervelkolom uiten, maar veelvoorkomende locaties  zijn de 4e en 5e lendenwervel (L4-L5) en de 5e lendenwervel en het heiligbeen (L5-S1). 
De adviezen zijn: blijf in beweging, wissel de houding zo veel mogelijk af en voorkom zware belasting van de rug. Zitten langer dan 10 minuten dient te worden vermeden zo ver mogelijk, evenals bukken, tillen, duwen en trekken. Specifieke oefeningen om de rug te ontspannen en flexibel te houden zullen worden gegeven.  

Kanaal stenose

Bij kanaalstenose is er sprake van een versmalling in de ruimte van het wervellichaam voor de uittredende zenuw op een van de niveaus in de wervelkolom. Door deze versmalling kunnen zenuwbanen bekneld raken, wat pijnklachten kan veroorzaken. Een belangrijke factor in het ontstaan van kanaalstenose is slijtage. Dit normale proces vindt bij iedereen plaats in meer of mindere mate. Het lichaam reageert door middel van een verdikking van de structuren rondom het wervelkanaal, waardoor de ruimte voor het ruggenmerg kleiner wordt. Ook is het zo dat de een van nature een smaller wervelkanaal heeft dan een ander, en er daarom wellicht op jongere leeftijd al klachten kunnen optreden. Het kan zijn dat uw kanaalstenose dus al langer aanwezig is, ook voor dat u klachten krijgt. 

Klachten die ervaren kunnen worden zijn pijn uitstralend in één van de armen of benen (afhankelijk van locatie van stenose), klachten treden op en/of worden erger gedurende het lopen of na enige tijd staan, een doof gevoel en/of krachtsvermindering in de benen, waardoor de coördinatie minder wordt. De klachten worden verminderd door rust en vooral in voorovergebogen houding.

Bij Sportrevalidatie Hilversum kan er middels fysiotherapie en/of manuele therapie de mogelijkheid geboden worden om de mobiliteit en bewegingsfunctie van de boven- en ondergelegen delen van de wervelkolom te optimaliseren. Verder wordt er een houdingsgerichte aanpak geboden door oefeningen bij de fysiotherapeut of oefentherapeut. Verder is het mogelijk dat er een doorverwijzing plaatsvindt naar de neurochirurg of orthopeed als een eventuele operatie of verdoving van de aangedane zenuwwortels, genoodzaakt is. 

2Mbrace

De therapeuten van Sportrevalidatie Hilversum adviseren regelmatig producten ter ondersteuning van het herstel van uw blessure of klacht. Wij hebben verschillende producten op de praktijk liggen die u kunt passen of proberen. Deze producten komen bij 2Mbrace vandaan. Een zeer goed bedrijf welke top producten verzorgt voor steun, comfort of om mee te oefenen. Dit is een voorbeeld van een rug brace. Deze geeft steun en helpt de juiste, stabiliserende rug/buikspieren hun werk te doen. Tevens verkopen we ook bekkenbanden bij bekkenklachten of bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit. Tevens ziet u hier een plaatje van de Back Joy. DE oplossing bij (werk)houdingsgerelateerde rugklachten. Kom het nu proberen bij ons op de praktijk! 

Al deze producten zijn via onze online webwinkel zeer makkelijk te bestellen. Heeft u vragen kunt u altijd bellen of even langs komen op de praktijk.

back joy

 


Openingstijden

Maandag: 07:00-21:00
Dinsdag: 07:00-21:00
Woensdag: 07:00-21:00
Donderdag: 07:00-21:00
Vrijdag: 07:00-18:00
Zaterdag: 08:00-12:00

Wij zijn telefonisch het beste te bereiken via onze hoofdvestiging op de Zeverijnstraat 6 in Hilversum.
Tel: 035-621 78 16

Onze Nieuwsbrief

Stel direct een vraag

Realisatie : V13 Internet
Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de gebruik van onze cookies. Meer informatie - Sluiten
×

Fysiotherapie Hilversum

Protocol aangaande het Corona virus

Onze zorg gaat door! Met een aantal voorzorgsmaatregelen kan fysiotherapie veilig worden uitgevoerd, zo vragen wij u onder andere een badlaken mee te nemen en een mondkapje op te doen in de praktijk. Daarnaast mag u alleen maar naar de praktijk komen indien u geen Corona-gerelateerde klachten heeft. 

Vragen? Neem contact op met ons per email of bel 035 621 7816

Meer informatie / Afspraak maken