Schouderklachten

Schouder pijn

De schouder is een zeer mobiel gewricht en bestaat uit een kleine kom en een relatief grote kop  zodat grote bewegingsuitslagen mogelijk worden, echter de botten bieden weinig steun aan elkaar. De bovenarm vormt samen met het sleutelbeen en het schouderblad de schoudergordel. Deze drie botstukken kunnen samen deze grote bewegingsuitslagen van onze armen garanderen. De stabiliteit van de schoudergordel is voor een groot deel afhankelijk van de omringende spieren en pezen. Schouder pijn kan ontstaan door een trauma of val, maar kan ook geleidelijk ontstaan. Het kan zijn dat er een overbelasting aan ten grondslag ligt. Het langdurig herhalen van bewegingen kan hier een rol spelen, welke irritatie en ontsteking kunnen ontstaan. 

Manuele therapie

Bij het ontstaan en voortduren van schouderklachten, kan het zijn dat blokkades in de nek, bovenrug en/of ribben een rol spelen. Middels manuele therapie kan dit worden opgelost, er wordt dan meer beweeglijkheid gecreeert welke een positief effect hebben op de schoudergordel. 

Behandeling van schouder pijn 

Schouderklachten kunnen goed behandeld worden middels fysiotherapie, manueel therapie en oefentherapie. De fysiotherapeuten van Sportrevalidatie Hilversum gaan direct aan de slag met o.a. mobilisaties, oefeningen en ook houdingsadvies. Onze professionals  zijn in staat om volgens de laatste evidentie, gericht onderzoek te doen naar de oorzaak van uw schouderklacht.

Herstel

De schouder is een van de meest complexe gewrichten van het lichaam. Hier zien we dan ook veel wisseling in de gemiddelde herstel tijd. Bij een "normale" schouder klacht ten gevolge van impingement of instabiliteit duurt het herstel gemiddeld 2 a 3 maanden. Echter geeft een frozen shoulder beeld weer een langere herstel periode; namelijk gemiddeld 1 jaar, afhankelijk van wanneer de patient zich in het proces bevindt als die zich aanmeld. Het herstel van een schouder probleem is altijd afhankelijk van zogenaamde herstel belemmerende of bevorderende factoren, denk hierbij aan mate van stress, mate van pijn, lichamelijke fitheid, therapie trouw, doen van oefeningen etc. 
Voor informatie betreffende vergoeding van de verzekering na een operatie en/of trauma moment, klik hier.  

Instabiliteit

Er wordt gesproken over een instabiel schoudergewricht als deze te beweeglijk is (hyperlaxiteit). Dit betekent dat de schouderkop niet goed in de schouderkom gedrukt wordt, waardoor deze gedeeltelijk (subluxatie) of helemaal (luxatie) uit de kom kan gaan. Een instabiel schoudergewricht kan veroorzaakt worden door een trauma, waarbij er een val op uitgestrekte arm of direct klap op de schouder plaatsvindt. De schouder kan hierbij uit de kom raken en het kapsel rondom het gewricht kan hierdoor uitrekken of inscheuren. Verder kan schouderinstabiliteit veroorzaakt worden door het uitvoeren van intensieve sportactiviteiten, zoals baseball, volleybal en zwemmen.

De structuren rondom de schouder kunnen hierdoor geen normale stabiliteit meer bieden, waardoor herhaalde luxaties of ontwrichtingen van de schouder kunnen optreden, zelfs bij gewone dagelijkse activiteiten. Deze herhaalde luxaties kunnen verdere schade toebregen aan het gewricht. Optredende symptomen kunnen een kloppende en/of doffe pijn, een klem- en/of klikgevoel, het (deels) uit de kom schieten, instabiel gevoel rondom de schouder of krachtsverlies zijn.

Het belangrijkste bij schouderinstabiliteit is dat de spieren (met name de rotator cuff spieren) versterkt moeten worden om het tekort aan stabiliteit vanuit de kapsels en banden op te heffen. Deze spieren moeten over voldoende kracht en coördinatie beschikken om ervoor te zorgen dat instabiliteitsklachten opgeheven kan worden. Juist de aansluiting bij het Schouder Netwerk Gooi en Eemland, zorgt ervoor dat er bij Sportrevalidatie Hilversum een uitgebalanceerd revalidatietraject kan uitstippelen voor klachten bij schouderinstabiliteit. Verder kunnen onze specialisaties in manueel therapie een voordeel zijn om gelijk de bewegingsstoornissen vanuit omliggende structuren op te heffen. 

Schouder impingement

Schouder impingement (ook wel SAPS of subacromiaal pijnsyndroom genoemd) houdt in dat er inklemming (impingement) aanwezig is van structuren in de schouder onder het schouderdak zelf. De structuren die dan kunnen worden ingeklemt tussen schouderkop en schouderdak zijn de slijmbeurs en de pezen van spieren rondom het schoudergewricht. Als de arm omhoog getild wordt, kunnen deze structuren bekneld worden tussen schouderkop en -dak. Dit veroorzaakt pijn en beperkt de beweeglijkheid van de arm. Soms ligt de oorzaak van deze klacht bij een (klein) trauma, maar meestal ontstaat deze zonder duidelijke oorzaak. Vaak horen wij op de praktijk dat de patient aangeeft dat 'het erin is geslopen'. De klachten die de patienten aangeven zijn pijn (als gevolg van de inklemming), dit zit lokaal in de schouder maar kan ook uitstralen naar de voorzijde van de schouder en bovenarm. Bij het optillen van de arm of het reiken naar voren of naar voren, wordt de pijn geprovoceerd. Bewegingen als de jas aantrekken of iets uit de achterzak pakken zijn vaak ook beperkt, dit heeft te maken met bepaalde rotaties in de schoudergordel welke dan worden beperkt. Indien de patient langer met de klacht doorloopt, kunnen de klachten zich gaan uitbreiden tot meer uitstraling, krachtsverlies of stijfheid. 

De therapeuten van Sportrevalidatie Hilversum behandelen schouder impingement door een combinatie te maken van manuele therapie (voor schouder, CTO en bovenrug en ribben), fysiotherapie (voor de schouder en rug), oefeningen voor het schouderblad en de cuff spieren maar ook vaak door middels van oefentherapie Cesar of houdingsoefeningen. Dit laatste is met name belangrijk bij mensen met een bolle bovenrug of slechte houding. Deze mensen hebben een hoger risico op inklemming van structuren van de schouder omdat de beweeglijkheid van het schouderblad is beperkt bij het optillen van de arm. Daardoor wordt er sneller iets ingeklemd. Vanuit aansluiting bij het schoudernetwerk, maar ook vanuit de Master manueel therapeuten in de praktijk bieden wij u de beste zorg mogelijk voor uw schouder impingement. 

Frozen shoulder

Frozen shoulder (ook wel adhesive capsulitis genoemd) is het resultaat van de ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder. Hierdoor kan een verdikking en verkleving van het gewrichtskapsel optreden, wat tot flink pijnlijke en langdurige klachten kan leiden. De leeftijd van de patienten met een frozen shoulder ligt gemiddeld tussen de 40 en 60 jaar. Het is opvallend dat patienten met diabetes mellitus veel getroffen worden door deze aandoening. 
De ontsteking van het gewrichtskapsel kan voortkomen uit een trauma (ongeluk of val), of spontaan. Hierin maken we onderscheid tussen een primaire en secundaire frozen shoulder. De klachten ontstaan geleidelijk en kunnen maanden tot enkele jaren aanhouden. Uiteindelijk verdwijnen de symptomen langzaam tot de patient pijnvrij is. Soms blijft er echter een lichte bewegingbeperking van de schouder over. Ondanks de langdurige aard van de frozen shoulder, is deze niet ernstig en zal de patient in de meeste gevallen volledig genezen. |
Er zijn drie fases van herstel: 1) freezing (bevriezende) fase. Deze duurt 2 tot 9 maanden. Er is vaak behoorlijke pijn aanwezig en de stijfheid neemt langzaam toe. Nachtelijke pijnen komen vaak voor. 2) frozen (bevroren) fase. Duurt 4 tot 12 maanden. De stijfheid is nog aanwezig in de schouder, maar de pijn neemt geleidelijk af. 3) thawing (dooi) fase, de laatste fase, deze duurt enkele maanden tot jaren. De beweeglijkheid van de schouder neemt weer toe tot de patient klachtenvrij is. 

frozen_shoulder_fysiotherapie_hilversum

Maxfysio

De therapeuten van Sportrevalidatie Hilversum adviseren regelmatig producten ter ondersteuning van het herstel van uw blessure of klacht. Wij hebben verschillende producten op de praktijk liggen die u kunt passen of proberen. Deze producten komen bij Maxfysio vandaan. Een zeer goed bedrijf welke top producten verzorgt voor steun, comfort of om mee te oefenen. Dit is een voorbeeld van een schouderbrace. Dit 'verband' geeft steun net na een trauma of ongeval, maar geeft ook uw net geopereerde schouder rust in een goede, correcte houding. Deze brace zorgt ervoor dat de kans op nekklachten na het dragen van een sling zo klein mogelijk blijft!

schouderverband

Tevens wordt er bij ons op de praktijk bij verschillende aandoeningen regelmatig gebruik gemaakt van Theraband voor het oefenen, ook wel dynaband genoemd. Deze kunt u zo bestellen bij ons in de webwinkel! De manier om thuis goed te kunnen trainen zonder aanschaf van grote apparaten enzovoorts!


Openingstijden

Maandag: 07:00-21:00
Dinsdag: 07:00-21:00
Woensdag: 07:00-21:00
Donderdag: 07:00-21:00
Vrijdag: 07:00-18:00
Zaterdag: 08:00-12:00

Wij zijn telefonisch het beste te bereiken via onze hoofdvestiging op de Zeverijnstraat 6 in Hilversum.
Tel: 035-621 78 16

Onze Nieuwsbrief

Stel direct een vraag

Realisatie : V13 Internet
Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de gebruik van onze cookies. Meer informatie - Sluiten