Tinnitus

Wat is tinnitus?

Regelmatig hebben mensen last van oorsuizen, dit houdt in dat mensen geluiden horen zoals ruisen, piepen of fluiten. Dit kan een hoog of laag, hard of zacht, combinaties van geluiden, onafgebroken of bij vlagen verschijnselen zijn. Niemand anders behalve de persoon zelf kan deze geluiden horen. Tinnitus komt voor bij ongeveer 2 miljoen Nederlands, 10 procent hiervan heeft er zeer veel last van. Bij enkelen kan het zelfs zo erg zijn dat dit psychosociale problemen veroorzaakt. Het is belangrijk om een manier te vinden om om te gaan met deze klachten en weer goed te kunnen functioneren in het maatschappelijke en sociale leven. 

Wat zijn de oorzaken? 

De precieze oorzaak van tinnitus is vaak niet te achterhalen. Het kan een gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, afwijkingen aan het gehoororganen, hersenen of kaakgewricht. Ook kan het een bijverschijnsel zijn van andere aandoeningen of een bijwerking van bepaalde medicatie. Tevens kan stress een rol hebben in het ontstaan of voortduren van deze klachten. 

Ook kan er een link zijn met kaak problemen. Er kan een samenhang zijn tussen het functioneren van de kaak, kauwspieren en de omliggende zenuwen en tinnitus. Soms kan ook door openen van de mond de luidheid of frequentie van de tinnitus klacht beïnvloed worden. Maar de tinnitus kan soms ook worden geprovoceerd door nek- of hoofdbewegingen. Hoe dit precies werkt is niet bekend. Echter kan tinnitus wel worden beinvloed door fysiotherapie gericht op de kaak of nek. Kaak fysiotherapietechnieken kunnen ook worden ingezet. 

Behandeling

Middels fysiotherapie, manueel therapie en kaak technieken kan tinnitus worden behandeld. Ook is het zeer belangrijk om de overbelasting weg te nemen en dus zo de vicieuze cirkel te doorbreken. Het is belangrijk dat de patiënt inzicht krijgt in zijn psychische en lichamelijke reacties. Zoek dus naar de factoren die de stress veroorzaken of doen toenemen. Psychosomatische therapie en orofaciale fysiotherapie zijn hierin heel belangrijk. 

Realisatie : V13 Internet
Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de gebruik van onze cookies. Meer informatie - Sluiten
×

Fysiotherapie Hilversum

Protocol aangaande het Corona virus per 4 mei 2020

De mogelijkheden voor fysiotherapie behandelingen worden op een verantwoorde manier uitgebreid. Met een aantal voorzorgsmaatregelenkan fysiotherapie veilig worden uitgevoerd binnen de anderhalve meter samenleving.

Vragen? Neem contact op met ons per email of bel 035 621 7816

Meer informatie / Afspraak maken