Ziekte van Parkinson

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening, waarbij er sprake is van een verlies van dopamineproducerende neuronen. De oorzaak van het verlies van deze neuronen is onbekend. Dopamine speelt een belangrijke rol bij het doorgeven van de signalen tussen de zenuwcellen. Door een tekort aan dopamine wordt de aansturing van de spieren bemoeilijkt. 

Klachten beeld 

De symptomen en klachten waarmee de patient zich in het begin van de ziekte presenteert zijn doorgaans van motorische aard. De symptomen en klachten beginnen aan één van het lichaam, maar kunnen later in het verloop van de ziekte aan de andere zijde optreden. Bij iedere patiënt uitten de symptomen zich op een andere manier. Hieronder vindt u een overzicht van voorbeelden van symptomen die bij patiënten kunnen optreden. Naaste deze symptomen kunnen patiënten ook klachten hebben over trager denkvermogen, verminderde reuk, slaapstoornissen, stemmingsstoornissen.

  • Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong
  • Trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van bewegingen (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie)
  • Stijfheid van de spieren (rigiditeit)
  • Houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen bij langer bestaan van de ziekte
  • 'Bevriezen' van de benen tijdens lopen (freezing), waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken

Medicatie

De medicamenteuze behandeling bestaat voornamelijk uit levodopa en dopamine agonisten. Deze medicijnen vullen het tekort van dopamine aan of stimuleren de dopamine receptoren. De neuroloog zal afhankelijk van uw klachten, uw leeftijd en andere factoren uw medicatie bepalen. Tot nu toe bestaan er geen medicijnen die de ziekte kunnen genezen of het ziekteproces kunnen vertragen. 

Behandeling

Naast de medicamenteuze behandeling zijn er verschillende disciplines die een bijdrage kunnen leveren. Deze disciplines zijn fysiotherapie, ergotherapie, logopedist of oefentherapie.

Fysiotherapie en ziekte van Parkinson

Het doel van fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson is het verbeteren van de kwaliteit van leven door het verbeteren of behouden van zelfstandigheid, veiligheid en welbevinden tijdens en door bewegen. Annejet is onze geriatrische fysiotherapeute, dit houdt in dat zij extra specialisaties en opleidingen heeft genoten om patienten met Parkinson optimaal te kunnen behandelen. Indien u naast de fysiotherapeutische behandeling (of erna) wilt komen trainen, kan dit onder begeleiding van Annejet tijdens onze Fysiofitness 60+ uren.

De onderstaande domeinen worden tijdens de behandelingen meegenomen: 
- transfers 
- lichaamshouding
- reiken en grijpen
- balans 
- lopen
- onderhouden van de lichamelijke conditie
- voorkomen of verminderen van ballen
- voorkomen van decubitus 

Tijdens het oefenen wordt er gebruik gemaakt van cognitieve bewegings-, en cueingstrategieën.  

Realisatie : V13 Internet
Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de gebruik van onze cookies. Meer informatie - Sluiten