Klachten tijdens of na de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap veranderd er veel, met name dat de banden rond het bekken losser worden. Dit gebeurd om ruimte te creeëren voor het kind tijdens de bevalling. Dit kan echter klachten geven rond het bekken of de onderrug tijdens inspanning of een bepaalde houding. Is dit het geval? Dan is het vooral belangrijk om de kracht rond het bekken te verbeteren door middel van spierversterkende oefeningen met name voor de onderste, stabiliserende buikspieren. Om het bekken sterk te houden en zo lang mogelijk te kunnen blijven bewegen en actief te blijven. 
Als behandeling wordt hiervoor ingezet training en houdingsadvies. Onze ervaring is dat dit ervoor kan zorgen dat de kans op klachten tijdens of na de zwangerschap aanzienlijk verminderen. 

Bekken klachten of pijn in de (onder)rug komt vaak voor bij vrouwen tijdens hun zwangerschap. Een flink gedeelte van deze vrouwen hebben ook na de bevalling nog enkele maanden (pijn)klachten. Veel gehoorde namen voor deze klachten zijn: bekkeninstabiliteit, peripartum bekkenpijn of symfysiolyse. Gedurende de zwangerschap zorgt het hormoon relaxine voor een versoepeling van de gewrichtsbanden rondom het bekken. Dit gebeurd om ruimte te creeëren voor het kindje tijdens de bevalling. De spieren rondom het bekken (buik-, rug- en bekkenbodem spieren) hebben als taak het bekken "stabiel" te houden tijdens de zwangerschap. Tijdens het zwaarder worden van de buik en de groter wordende baarmoeder, worden de krachten die op het bekken en de rug komen steeds heftiger. Bij het ontstaan van bekken of rugklachten tijdens de zwangerschap is vaak sprake van een verstoring van de balans tussen belasting en belastbaarheid. Het verschil tussen 'wat vraag ik van mijn lichaam' en 'wat kan mijn lichaam aan'. 

De klachten ontstaan vaak bij het starten van een beweging of activiteit (zoals het opstaan uit een stoel), vaak zien we pijn in: 

  • schaambeen
  • binnenzijde bovenbenen en/of liezen
  • stuitje 
  • billen en heupen
  • bekkenbodem
  • onderbuik
  • (onder)rug

Behandeling

Behandeling bestaat uit het informeren over de oorzaak van de klachten, het in kaart brengen van de overbelasting en het terugbrengen van evenwicht in belasting en belastbaarheid. Tevens kijken we naar eventuele vermoeidheid en de pijnklachten. We bieden houdings- en bewegingsadviezen en gaan aan de slag met het versterken en stabiliseren van het bekken en de onderrug. Ook kan het zijn dat we fysiotherapie of dry needling inzetten voor de spieren en gewrichten rondom de onderrug en het bekken. Specifieke oefeningen of eventueel gebruik van hulpmiddelen, bekijken we per patient. 

2MBrace

De therapeuten van Sportrevalidatie Hilversum adviseren regelmatig producten ter ondersteuning van het herstel van uw blessure of klacht. Wij hebben verschillende producten op de praktijk liggen die u kunt passen of proberen. Bekkeninstabiliteit is een vervelende aandoening die helaas regelmatig voorkomt bij zwangerschappen. Hetgeen wat steun kan geven zodat u tijdens de zwangerschap niet te veel beperkt wordt in de pijnklachten, is een bekkenband. Deze onderstaande hebben wij op voorraad op de praktijk, kom eens langs om te kijken of het iets voor jou zou kunnen zijn!

bekken band

Openingstijden

Maandag: 07:00-21:00
Dinsdag: 07:00-21:00
Woensdag: 07:00-21:00
Donderdag: 07:00-21:00
Vrijdag: 07:00-18:00
Zaterdag: 08:00-12:00

Wij zijn telefonisch het beste te bereiken via onze hoofdvestiging op de Zeverijnstraat 6 in Hilversum.
Tel: 035-621 78 16

Onze Nieuwsbrief

Stel direct een vraag

Realisatie : V13 Internet
Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de gebruik van onze cookies. Meer informatie - Sluiten
×

Fysiotherapie Hilversum

Protocol aangaande het Corona virus

Onze zorg gaat door! Met een aantal voorzorgsmaatregelen kan fysiotherapie veilig worden uitgevoerd, zo vragen wij u onder andere een badlaken mee te nemen en een mondkapje op te doen in de praktijk. Daarnaast mag u alleen maar naar de praktijk komen indien u geen Corona-gerelateerde klachten heeft. 

Vragen? Neem contact op met ons per email of bel 035 621 7816

Meer informatie / Afspraak maken