Claudicatio Intermittens klachten
Heeft uw vragen over Claudicatio Intermittens?
Claudicatio Intermittens betekend letterlijk 'hinken met tussenpozen'. In Nederland is een veelgebruikte term voor deze aandoening 'etalagebenen'. Als mensen namelijk pijn krijgen tijdens het lopen en hierdoor steeds even rust moeten nemen, doen zij net alsof zij naar etalages kijken, vandaar de naam etalagebenen. Hier komt deze naam vandaan. Claudicatio Intermittens is een vorm van doorbloedingsproblemen (vaatlijden) in de benen als gevolg van slagaderverkalking. Dit hoort bij het ouder worden en komt helaas bij ieder mens voor. Bloedvaten worden steeds stugger, dikker en minder elastisch, ook wordt de binnenkant van de slagader vaak beschadigd door het afzetten van kalk en vetten. Uiteindelijk kan een flinke vernauwing ontstaan, dit heet een stenose. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren, hierdoor kunnen gemakkelijk stolsels vormen. Zo'n stolsel kan uiteindelijk een vat totaal afsluiten. Doorbloedingsproblematiek in de benen als gevolg van vernauwde of afgesloten aders kan operatief worden behandeld, of conservatief middels fysiotherapie. Na revalideren bij ons in de praktijk kunt u eventueel verder trainen in onze Fysiofitness 60+.
Fysiotherapie en ClaudicatioNet
Bij patiënten met Claudicatio Intermittens wordt er getraind middels gesuperviseerde looptherapie. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken komt naar voren dat deze looptraining, waarbij patiënten worden gestimuleerd om veel en langer te gaan lopen, vaak leidt tot een verbetering van de maximale loopafstand. Er is veel onderzoek gedaan naar het vergelijken van deze looptrainingen en andere behandelvormen. Uit al deze onderzoeken blijkt dat de maximale pijnvrije loopafstand na looptherapie duidelijk verbeterd is (tot zelf 210%).
Wouter Koetsier is aangesloten bij het ClaudicatioNet en is een gespecialiseerde fysiotherapeut op het gebied van Claudicatio Intermittens. Alle in dit netwerk opgenomen fysiotherapeuten zijn specifiek geschoold en doorlopen een traject van 3-4 jaar om een gespecialiseerde fysiotherapeut op het gebied van perifeer vaatlijden te worden. Op deze manier zorgt Sportrevalidatie Hilversum dat u een kwalitatief hoge zorg krijgt.