Geriatriefysiotherapie

Ouder worden kent geen grenzen!

Zodra we ouder worden kan de beweeglijkheid van het lichaam afnemen, hierdoor komen we doorgaans in aanraking met een fysiotherapeut voor ouderen. Ook wel geriatriefysiotherapeut genoemd. Deze gespecialiseerde fysiotherapeut richt zich op de zorg voor (kwetsbare) ouderen en patienten met een hoge (biologische) leeftijd die te maken hebben met een complexe gezondheidsproblematiek. 

Hierbij gaat het niet alleen om ouderen, maar ook om patienten die bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, dementie, ziekte van parkinson, MS of een gebroken heup, verschijnselen van ouderdom vertonen. Het doel van de therapie is gericht op het herwinnen of omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. De behandelingen vinden zowel in de praktijk als aan huis plaats. 

Annejet Laseur-Oudijk is fysiotherapeute en heeft zich gespecialiseerd tot Master in de geriatriefysiotherapie. Zij geeft ook de FysioFitness 60+ en Valpreventie trainingen.

Bewegen is belangrijk!

Lichamelijk bewegen natuurlijk heel belangrijk, dat weet iedereen. Maar bewegen is ook van belang voor de hersenen! Bewegen zorgt er namelijk voor belangrijke herstelprocessen in de hersenen. Regelmatig bewegen, regelmatig inspannen, houdt niet alleen onze lichamelijke conditie op peil maar zorgt er ook voor dat we minder geheugen- en concentratiestoornissen hebben. Bij inspanning blijkt dat in de hersenen nieuwe cellen aangemaakt worden, dit gebeurd met name in de hippocampus: een belangrijk geheugen gebied.

Dementie en de psyche

Bewegen (met een zekere inspanning) zorgt ook voor afgifte van stoffen in de hersenen, zoals serotonine en dopamine, waardoor we ons prettiger voelen. Door regelmatig te bewegen neemt ook de kans op psychische stoornissen, zoals een depressie, af. Ook heeft bewegen een positief effect op het cognitief functioneren, zelfs bij mensen met dementie. Voor mensen met beginnende dementie blijkt dat bewegen tot nu toe het enige is dat vertraging van het proces kan bewerkstelligen. Mensen met dementie hebben vaak een verstoord slaap-waak ritme. Daardoor is er neiging om 's nachts rond te gaan zwerven. Bewegen (vooral bijvoorbeeld buiten wandelen) heeft hierbij een positieve invloed op de biologische klok.

Blijf dus zelf actief! Minimaal een half uur per dag sportief bewegen is een gezond streven voor lichaam en geest! Heeft u twijfels over hoe u dit het beste kunt doen, neem dan contact op met een van onze therapeuten, of onze geriatrisch fysiotherapeute Annejet.

 

Realisatie : V13 Internet
Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de gebruik van onze cookies. Meer informatie - Sluiten